Rijtest

Rijtest

U heeft van het CBR een uitnodiging ontvangen voor een rijtest. dit is meestal naar aanleiding van een medische indicatie.

In uw geval is het noodzakelijk om te beoordelen of uw aandoening van invloed is op het veilig en verantwoord besturen van een voertuig. En dat kan alleen in de praktijk.

Wat is een rijtest
Met een rijtest beoordeelt het CBR of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of u een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal onze deskundige samen met u onderzoeken of uw beperking gecompenseerd kan worden door een training (rijlessen), door technische aanpassingen aan uw voertuig of door een orthopedisch hulpmiddel. Een rijtest is niet hetzelfde als een praktijkexamen.
Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijgt u hiervoor een uitnodiging. Daarin staat of u de test doet in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan het CBR niet beslissen of u rijexamen mag doen of uw rijbewijs kunt verlengen.

Wie neemt de rijtest af?
De rijtest wordt afgenomen door een deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of u ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden.

Wat kunt u verwachten?
Voor de rijtest begint, maakt u kennis met de deskundige van het CBR. Daarna gaat u samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén rij-examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden.
Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De rijtest-deskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvangt u schriftelijk van ons.
Autoaanpassingen, meestal mag u (blijven) rijden. Soms moet u bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen of uw voertuig laten aanpassen. De deskundige van het CBR stelt vast welke aanpassingen voor u noodzakelijk zijn. Wacht altijd op de beslissing van het CBR over uw rijgeschiktheid, voordat u uw voertuig laat aanpassen. Soms blijkt uit de rijtest dat het niet verantwoord is om te rijden. In dat geval kunt u geen rijexamen doen en geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Waar letten we op tijdens een rijtest?
Een rijtest is altijd maatwerk, aangepast aan uw situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’. En soms op een combinatie hiervan.
U kunt bij ons een rij-training volgen en in overleg begeleiden en reserveren wij voor U de rijtest naar het CBR.
U legt de rijtest af in uw eigen auto of onze lesauto.
Indien dit is toegestaan door de medisch adviseur, rijden wij indien u dit ook wilt tijdens de rij-test mee in de auto.

Vult u ons contact formulier in, en wij nemen vandaag nog contact met u op voor een gesprek bij u thuis.